måndag, november 10, 2014

Intet ord anande

Överhört på en buss mellan här och där, för inte så länge sedan.

Person 1: Det där är ett uttryck som inte betyder någonting, jag blir så... jag blir så... så förbannad när jag hör någon yppa det.
Person 2: Men oj, förlåt. Det var inte meningen. Men det är ju det. Politiskt korrekt.
Person 1: Nej, det finns inget som... Eller såhär, det finns saker som är bra och det finns saker som är dåliga, ja, men politiskt korrekt, det är bara fascisterna i sd och deras undersåtar som använder det. Det är lika vagt och korkat som deras uttryck svenskfientlig. För att inte tala om... de vet ju inte vad svenskhet är, de kan ju inte definiera det.
Person 2: Men nu börjar du prata om sd och deras skit, det var ju inte alls vad jag menade när jag sa pk. Jag menade...
Person 3: Ett annat uttryck som är draget ur röven på folk är sunt förnuft. Snacka om en skitfras som inte har någon som helst förankring i verkligheten.
Person 1: Hur menar du?
Person 3: Men, det är ju också något vagt man kan säga att man ska använda, precis när som helst. Som greven och grisen i ny demokrati.
Person 1: Fast är det inte bra att ha sunt förnuft då?
Person 3: Vad är det då? Definiera det.
Person 1: Tja... Om... Säg att lagen säger en sak, men att situationen medger att ett annat sätt är bättre, alltså ett annat sätt som kanske inte är lagligt, som att åka för fort till ett sjukhus med en sjuk person, att då göra på det sättet är sunt förnuft.
Person 3: Kanske det, men finns det bara ett sätt? Och blir det alltid bra att använda sunt förnuft? För det är väl meningen? Tror du sunt förnuft i en och samma situation är samma för dig och till exempel en sverigedemokrat? Jag tror inte det.
Person 2: Passivt aggressiv - också ett vagt begrepp, bra att ta till då argumenten tryter.
Person 3: Va? Ja, säkert. Eller nej, det finns bra definitioner för det. Men hördu (till person 1) tror du det eller? Att ditt sunda förnuft är det samma som alla andras? Som en sd:ares?
Person 1: Här ska vi av.
Person 2: Vad då bra definitioner? Var kan man hitta dem?

Så stängdes dörrarna bakom dem och bussen åkte iväg med den tjuvlyssnande bloggaren kvar på sitt säte, en bloggare som tror sig komma ihåg dessa människors dialog ord för ord. Så är det naturligtvis inte. Mycket försvann, inte bara på grund av minnets svikande utan också för att andra ljud la sig i. Men det som är skrivet ovan bör vara andemeningen i det hela. Eller så är det ett uselt försök till effektsökeri, precis som allt annat i livet.

Inga kommentarer: